( C )


Annika fick Centerns diplom på internationella kvinnodagen

Barometern 2022-03-09:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)

Centern presenterar sin nya lista inför valet till kommunfullmäktige 11 september 2022

Barometern 2021-12-07:

Jenny Rydberg ny ordförande

På Centerkretsens årsstämma valdes Jenny Rydberg till ny ordförande. Jenny har varit aktiv inom Centern sedan 2014 och är ledamot i bildningsnämnden och kommunfullmäktige. Hon jobbar inom äldreomsorgen och hennes hjärtefrågor som politiker är skolan, vården och omsorgen. Jenny kommer att jobba för att få in fler yngre personer i partiet. Hon ser fram emot att det ska bli möjligt att träffas och fånga upp tankar och idéer som finns bland medlemmarna.

Barometern 2021-03-12:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Sara Dahlskog och Salladskaféet belönades med Centerns kvinnopris

På Internationella kvinnodagen fick Sara Dahlskog Centerns årliga pris till en kvinnlig företagare. Sara fick besök av centerpartisterna Ingrid Jensen, Karin Rask och Angela Fransson, som kom med blommor, diplom och tårta.

Barometern 2021-03-10:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Kommunen köper stationsområde

Kommunen kan köpa den södra delen av Emmaboda stationsområde. En avsiktsförklaring mellan kommunen och Trafikverket är klar.
– Detta känns som en arbetsseger. Jag började jobba med det här direkt i januari 2019, säger Johan Jonsson.

Barometern 2020-12-12:

Klicka för större (öppnas i nytt fönster/flik)


Förskolan i Eriksmåla får helt nya lokaler

På Kommunfullmäktige 2019-11-25 beslutades att renovera förskolan i Eriksmåla under år 2020 för en maximal kostnad av 2 miljoner.
Sedan dess har det visat sig att kostnaden skulle bli avsevärt högre än 2 miljoner och att alternativen med en modullösning eller med en nybyggd förskola ger en avsevärt lägre livscykelkostnad. Ett nybygge är att föredra anser Emmaboda-Alliansen ( Centerpartiet, Moderaterna, Bästa Alternativet och Kristdemokraterna), eftersom det g
er en marginellt högre livscykelkostnad än en modullösning – och det blev också Kommunfullmäktiges beslut 2020-04-27.

– Det visar att vi vill ha en förskola i Eriksmåla i minst 50 år, säger kommunalrådet Johan Jonsson (C).

Barometern 2020-04-28:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Centerkvinnornas pris till Anna Franksson

Årets utmärkelse för kvinnligt företagande, som delas ut vid internationella kvinnodagen, gick till tatueraren Anna Franksson. Centerkvinnornas Ingrid Jensen, Karin Rask och Angela Fransson lämnade över diplom, tårta och blommor.

Barometern 2020-03-09:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Nu har Johansfors skola fått sin tillbyggnad

Ett ökande antal elever gjorde att skolans lokaler inte räckte till. I juni 2018 krävde centerpartisterna Johan Jonsson och Karin Rask en permanent tillbyggnad i stället för en lösning med husmoduler/baracker. (> Sök permanent lösning av lokalbehoven på Johansfors skola )
I måndags fick Johan som nytillträtt kommunalråd nöjet att inviga tillbyggnaden.

Barometern 2019-12-11:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Centerstämma med lång debatt om landsbygdsfrågor

För Kalmar län var det Johan Jonsson, kommunalråd i Emmaboda, som förde ordet.
– Jag är väldigt nöjd med programmet. Vi flyttar fram våra positioner i de här för oss väldigt viktiga frågorna. Ta exempelvis frågan om vad vi kan göra för att få fler att flytta från städerna ut på landsbygden, det är en viktig framtidsfråga.
Jag tror på förslaget att erbjuda avdrag på studieskulden för dem som flyttar och tar ett arbete utanför städerna.

Barometern 2019-09-30:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Svar på Sverigedemokraternas budgetkritik

SD vill stryka satsningar på utbyggnad av gång- och cykelvägar, Mötesplats Emmaboda och en rastplats i Eriksmåla. I stället vill de överföra två miljoner till barn med särskilda behov i förskola och skola.

Johan Jonsson (C) svarar att budgetförslaget har tydliga riktlinjer att bildningsnämnden inte får minska stödet till dem med särskilda behov.

Om man som SD vill utöka budgetramen med två miljoner kommer resultatet att minska med lika mycket. Det frigörs heller inga pengar i årsbudgeten genom att avstå från att investera i cykelvägarna och rastplatsen.

Barometern 2019-06-11:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Överens om budget och skattehöjning

Johan Jonsson (C): Trots att nämnderna tillförs drygt 9 miljoner för år 2020 måste framförallt bildningsnämnden och socialnämnden tillsammans spara ca 10 – 12 miljoner för att år 2020 nå en budget i balans.

För att inte behöva spara ännu mer och därmed riskera säkerhet och kvalitet för barn och äldre anser vi att det är nödvändigt att höja skatten med 50 öre per intjänad 100-lapp. Skattehöjningen ger ca 8,5 miljoner till kommunkassan.

Socialdemokraterna har valt att stödja C, M, KD & Bästa Alternativets budgetförslag och förslag på skattehöjning.

Barometern 2019-06-05:

 

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Presskonferens om kommunens ekonomi 

Kommunalrådet Johan Jonsson (C) kallade till presskonferens och meddelade att kommunen ser ut att gå med 20,4 miljoner i underskott 2019. 

”Hittills har kommunens ekonomi räddats av engångspengar från staten. Vi har en mycket bra verksamhet, men vi har inte pengar till den.”

Barometern 2019-05-08:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


En blomma till Alf

Alf Medin har varit Centerpartiets ledamot i Emmaboda Fastighets AB under flera mandatperioderEfter sista sammanträdet med den gamla styrelsen (vald 2014) blev han blomsterhyllad för sina många års medverkan i arbetet för Emmabodas utveckling. 2019-04-26

Ivan Lindmark, VD för EBA, Alf Medin (C) och Fleming Jörgensen (S), ordförande i EBA.
Foto Jarkko Pekkala


Nu blir det sänkt hastighet genom Långasjö

I september 2017 lämnade Centerns Bo Sunesson in en motion om att kommunen tillsammans med Trafikverket snarast skulle åtgärda trafiksituationen förbi Långasjö skola. Nu äntligen börjar det hända något.
2017-10-04 Motionen Sänk hastigheten förbi Långasjö skola >>

Barometern 2019-03-26:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Göran Eriksson lämnar över till Niklas Banérsson

Vid Centerkretsens årsmöte i Bromboda bygdegård den 8 mars tog Niklas Banérsson över som ordförande. Han efterträder Göran Eriksson som nu efter valframgång och 17 år som ordförande väljer att trappa ner till vice ordförande.

Niklas är bland annat ordförande i teknik- och fritidsnämnden. Han har tidigare drivit restaurangen Villa Lindås och Vissefjärda golfkrog. Till sommaren ska han driva restaurangen vid fyren Garpen utanför Bergkvara.

Övriga i styrelsen är Göran Eriksson, vice ordförande, Erling Karlsson, kassör, Göran Andersson, sekreterare. Ledamöter: Rune Magnusson, Angela Fransson, Bo Sunesson, Karin Rask, Kerstin Karlsson, Jenny Rydberg, Conny Viktorsson, Ingrid Jensen och Göran Ernstsson.


Presentation av Niklas Banérsson:

Barometern 2019-01-02:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Centerns kvinnopris till Malin

Centerpartiet och Centerkvinnorna uppmärksammar en kvinnlig företagare på Internationella kvinnodagen.
Årets pris går till Malin Lundqvist Gunnarsson som driver Långasjölamm.
Malin får priset för sitt engagemang med att hålla marker runt Långasjö öppna och för att hon sprider kunskap om arbetet med fåren och livet på gården.

Barometern 2019-03-06:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


”Det är snart semester så du får komma i augusti”

Jenny Rydberg (C), vice ordförande i Emmaboda kommuns bildningsnämnd, vill se bättre samordnat arbete mellan skolhälsovård, primärvård och socialtjänst. ”Det är otroligt viktigt att så tidigt som möjligt förebygga psykisk ohälsa och att de olika vårdkedjorna lär sig se tecknen.”

Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning
2019-01-17

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)


Johan Jonsson (C) nytt kommunalråd

2019 inleds med att Johan Jonsson efterträder Ann-Marie Fagerström (S) som kommunstyrelsens ordförande.

I valet fick Centerpartiet och Moderaterna vardera 7 mandat i fullmäktige. C blev med sina 939 röster mot 938 för M det största allianspartiet. Tillsammans med Bästa alternativet bildar C, M och KD ett minoritetsstyre.

Barometern 2018-12-27:

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)

 

Maktskifte

Efter 24 år av socialdemokratiskt styre är det klart för maktskifte i Emmaboda kommun. C, M, KD och BA (Bästa Alternativet) tar över. Johan Jonsson (C) är beredd att ta rollen som nytt kommunalråd.

Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning
2018-11-01

Klicka för större text (öppnas i nytt fönster/flik)